AktualitySamospráva

Mesto prehralo súdny spor so spoločnosťou EAGLE. Prišlo o takmer 43-tisíc eur

poradna

Dva roky trvajúci súdny spor bol v septembri právoplatne ukončený. Spor medzi Mestom Zlaté Moravce a spoločnosťou EAGLE s.r.o. sa týkal nezaplatenej faktúry za vypracovanie konceptu a návrhu územného plánu mesta. 

Mesto Zlaté Moravce ešte koncom roka 2011 uzatvorilo s firmou EAGLE s.r.o. zmluvu o dielo, predmetom ktorej bolo vypracovanie konceptu a návrhu územného plánu Zlatých Moraviec. Spoločnosť mala požadované dokumenty vypracovať a dodať postupne v priebehu roka 2014 za vopred dohodnutú sumu vo výške takmer 53-tisíc eur.

Problém nastal v marci 2014. „Mestu bolo v tom čase zo strany spoločnosti EAGLE s.r.o. oznámené, že z dôvodu oneskorenia dodávok od subdodávateľov, čo bolo v zmysle zmluvy považované za vyššiu moc, nastane predĺženie lehoty na dodanie predmetnej časti diela. Následne dňa 30. septembra 2014 predložila spoločnosť EAGLE s.r.o. Mestu Zlaté Moravce Koncept územného plánu Zlatých Moraviec spolu s faktúrou na úhradu sumy vo výške 59 988  eur. K uvedenému dokumentu sa vyjadril Okresný úrad Nitra ako aj Úrad Nitrianskeho samosprávneho kraja.  K danému Konceptu boli vytknuté nedostatky,“ vyjadrila sa právnička mesta Michaela Uličná Ivanová.

Mesto Zlaté Moravce sa dňa 30. októbra 2014 rozhodlo odstúpiť od zmluvy a spoločnosti EAGLE uhradilo sumu len vo výške 32 033,50 eur. „Spoločnosť EAGLE s.r.o. podala v roku 2018 proti Mestu Zlaté Moravce žalobu o zaplatenie sumy 27 954,50 eur, to jest rozdiel medzi fakturovanou sumou a zaplatenou sumou,“ povedala právnička.

Uvedené súdne konanie bolo právoplatne ukončené 16. septembra 2020, a to rozsudkom Krajského súdu v Nitre. Mesto tento spor prehralo a na základe rozhodnutia súdu uhradilo spoločnosti EAGLE s.r.o. sumu vo výške 27 954,50 eur vrátane úrokov z omeškania vo výške 14 923,11 eur a nákladov spojených s uplatnením pohľadávky vo výške 40  eur.

Peter Klimant


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button